Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Πλήρης εμπιστοσύνη στο Θεό

Πλήρης εμπιστοσύνη στο Θεό - αυτή είναι η αγία ταπείνωση. Πλήρης υπακοή στον Θεό, χωρίς διαμαρτυρία, χωρίς αντίδραση, ακόμα και όταν κάποια πράγματα φαίνονται δύσκολα και παράλογα. Εγκατάλειψη στα χέρια του Θεού.
Τα λόγια που επαναλαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας λένε όλα: «Ας επαινέσουμε όλη μας τη ζωή στον Χριστό τον Θεό μας». Η μυστική προσευχή του ιερέα λέει το ίδιο πράγμα: «Επιδοκιμάζουμε ολόκληρη τη ζωή μας και ελπίζουμε σε Εσένα, αγαπώντας Δάσκαλο, σας παρακαλούμε και σας παρακαλώ και σας παρακαλέσουμε ...» Σε εσάς, Κύριε, αφήνουμε τα πάντα. Αυτή είναι η εμπιστοσύνη στο Θεό. Αυτή είναι η αγία ταπείνωση. Αυτό είναι αυτό που μεταμορφώνει ένα άτομο και τον κάνει «Θεό-άνθρωπο».

Ο ταπεινός άνθρωπος συνειδητοποιεί την εσωτερική του κατάσταση και, όσο ανόητη είναι, δεν χάνει την προσωπικότητά του. Ξέρει ότι είναι αμαρτωλός και θλίβεται από το γεγονός, αλλά δεν απελπίζει και δεν αφανίζει τον εαυτό του. Το πρόσωπο που κατέχει την ιερή ταπείνωση δεν μιλάει καθόλου, δηλαδή δεν αντιδρά. Δέχεται να επικρίνεται και να επιβάλλεται από άλλους, χωρίς να θυμώνεται και να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Δεν χάνει την ισορροπία του. Το αντίθετο συμβαίνει με τον εγωιστή, τον άνθρωπο που έχει μια αίσθηση κατωτερότητας. Αρχικά, φαίνεται ταπεινός, αλλά αν τον κάνει λίγο, χάνει αμέσως την ηρεμία του και είναι ενοχλημένος και αναστατωμένος.

Ο ταπεινός άνθρωπος πιστεύει ότι όλα εξαρτώνται από τον Χριστό και ότι ο Χριστός δίνει τη χάρη Του και με αυτόν τον τρόπο κάνει πρόοδο. Το πρόσωπο που κατέχει την ιερή ταπεινή ζωή ζει ακόμη και σήμερα στη γήινη άκτιστη Εκκλησία. Έχει πάντα τη χαρά του Χριστού, ακόμα και στις πιο δυσάρεστες καταστάσεις ... .. -Συμβολή του Πορφυρίου της Καυσοκαλιβίας, Τραυματίας από την αγάπη



Το oliiorthodoxia.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων – απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail oliiorthodoxia@gmail.com έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου