Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Από τον Άγιο Διονύσιο (Ψευδο-Διονύσιος: 207-208):


"Με το να πεθάνουμε στην αμαρτία στο βάπτισμα μπορούμε να πούμε μυστικιστικά ότι μοιράζεται το θάνατο του ίδιου του Χριστού (2 Τιμ. 2:11).
Συμμετάσχετε μαζί μου παρατηρώντας πόσο σωστά τα σύμβολα μεταδίδουν το ιερό. Για μας ο θάνατος δεν είναι, όπως άλλοι φαντάζουν, μια πλήρη διάλυση του οντος. Είναι μάλλον ο διαχωρισμός δύο τμημάτων που είχαν συνδεθεί μεταξύ τους. Φέρνει την ψυχή σε αυτό που για εμάς είναι ένα αόρατο πεδίο όπου, στην απώλεια του σώματος, γίνεται άμορφο. Και το σώμα είναι κρυμμένο στη γη και υφίσταται μια αλλαγή από το σωματικό του σχήμα και αποσύρεται από την ανθρώπινη εμφάνισή του. Τώρα, εξαιτίας αυτού είναι πολύ σωστό να κρύβουμε το μυημένο εντελώς στο νερό ως εικόνα αυτού του θανάτου και αυτής της ταφής όπου η μορφή διαλύεται. Αυτό το συμβολικό μάθημα οδηγεί λοιπόν ιερά αυτόν που βαφτίζεται στο μυστήριο που με την τριπλή βύθιση του μιμείται, Όσον αφορά τη μίμηση του Θεού είναι δυνατή για τους ανθρώπους, ο θεϊκός θάνατος του ενός που ήταν τρεις μέρες και νύχτες στον τάφο, τον ζωοποιό Ιησού, στον οποίο, σύμφωνα με τη μυστηριώδη και κρυμμένη παράδοση της Γραφής, ο ηγεμόνας αυτού Ο κόσμος δεν βρήκε τίποτε. Στη συνέχεια βάζουν φωτεινά ρούχα στο μυημένο. Το θάρρος του και η ομοιότητά του με τον Θεό, η σταθερή του εμπιστοσύνη προς τον Ένα, τον κάνουν αδιάφορο για τα αντίθετα πράγματα. Η τάξη κατεβαίνει κατά τη διαταραχή μέσα σε αυτόν. Η φόρμα παίρνει από την αδιαφορία. Το φως λάμπει όλη του τη ζωή. " Η σταθερή του εμπιστοσύνη προς τον Ένα, τον κάνει αδιάφορο για τα αντίθετα πράγματα. Η τάξη κατεβαίνει κατά τη διαταραχή μέσα σε αυτόν. Η φόρμα παίρνει από την αδιαφορία. Το φως λάμπει όλη του τη ζωή. " Η σταθερή του εμπιστοσύνη προς τον Ένα, τον κάνει αδιάφορο για τα αντίθετα πράγματα. Η τάξη κατεβαίνει κατά τη διαταραχή μέσα σε αυτόν. Η φόρμα παίρνει από την αδιαφορία. Το φως λάμπει όλη του τη ζωή. "



Το oliiorthodoxia.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων – απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail oliiorthodoxia@gmail.com έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου