Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Ολόσωμος Ταξιάρχης Μιχαήλ Νενήτων Χίου (1μ. 80εκ.), που προκαλεί δέος!

Η συγκλονιστική ιστορία του: 

Η Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Νένητα ιδρύθηκε το 1305 προς τιμή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το 1306 μετονομάσθηκε σε «Μονή Ταξιαρχών» ύστερα από θαυματουργή εύρεση της Εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. 

Η παράδοση λέει ότι στα 1306 σε κάποιο μοναστήρι της Πελοποννήσου ένας ιερομόναχος με το όνομα Παρθένιος είδε στον ύπνο  του τον Αρχιστράτηγο Μιχαήλ και τον πρόσταξε να φτιάξει την εικόνα του όπως ακριβώς τον είδε και να την στείλει στο μοναστήρι στα Νένητα της Χίου(3). Ο Γέροντας ρώτησε με απορία με ποιό τρόπο να στείλει την εικόνα στην Χίο. Ο Άρχων Μιχαήλ του είπε ότι μόλις την τελειώσει να γράψει στο πίσω μέρος της εικόνας το όνομά του και να την ρίξει στην θάλασσα και μόνη της θα πάει στον προορισμό της. Έτσι ο Γέροντας έφτιαξε την εικόνα όπως είδε τον Αρχάγγελο με εντυπωσιακές διαστάσεις ένα μέτρο και ογδόντα πόντους ύψος και ένα μέτρο και είκοσι πόντους πλάτος και την έριξε στην θάλασσα.

Στα Θυμιανά στην περιοχή του Μέγα Λιμνιώνα , μια μέρα ο παπάς του χωριού είδε μία λάμψη στην θάλασσα και πηγαίνοντας να δει τη είναι βρήκε την εικόνα του Αρχάγγελου. Ευχαριστώντας τον Θεό που τον αξίωσε να δει αυτό το θαύμα πήγε και ανακοίνωσε την έβρεσει της εικόνας στους συχωριανούς του(4). Αυτοί πήραν την εικόνα και το θεώρησαν ως καλό σημάδι για το χωριό τους μιας και την περίοδο αυτήν έχτιζαν στο χωριό μια καινούργια εκκλησία και αποφάσισαν ότι η εκκλησία θα πρέπει να αφιερωθεί στον ταξιάρχη μιας και η εύρεση της εικόνας ήταν θεϊκό σημάδι.

Το βράδυ όμως ο αρχιμάστορας είδε στον ύπνο του τον Ταξιάρχη και του είπε ότι πρέπει να τον πάνε στην μονή στα Νένητα. Ο αρχιμάστορας δεν έδωσε βάση στο όνειρο και την επόμενη το βράδυ τον ξαναείδε και του είπε πάλη ότι έχει έρθει για να πάει στην μονή στα Νένητα . Ο αρχιμάστορας τότε τρομοκρατημένος το ανέφερε στους Θημιανούσους αλλά αυτή μη θέλοντας να αποχωριστούν και την μεγαλόπρεπη εικόνα του αγίου δεν τον άκουσαν. Το επόμενο όμως βράδυ ο αρχιμάστορας είδε πάλη τον Ταξιάρχη στον ύπνο του αλλά αυτήν την φορά ήταν πολύ αγριεμένος και απείλησε τον αρχιμάστορα και τους Θημιανούσους που τον παρακούν και ότι θα τους τιμωρήσει αν δεν εκτελέσουν την εντολή του. Το πρωί  της άλλης μέρας και κατά την διάρκεια  που ο αρχιμάστορας ανέβαινε στην σκαλωσιά, κάτι τον έσπρωξε και τον έριξε κάτω, αλλά χωρίς να πάθει περαιτέρω κακό. Βλέποντας αυτό αμέσως ,έντρομος, ο αρχιμάστορας και οι Θυμιανούσοι  αποφάσισαν ,για να είναι και σίγουροι μην πάθουν μεγαλύτερο κακό, να εκτελέσουν την εντολή του Ταξιάρχη και έτσι με πομπή ξεκίνησαν να φέρουν την εικόνα του Αγίου στα Νένητα.

Το ίδιο βράδυ στην μονή η Ηγουμένη είδε στον ύπνο της ότι την επομένη θα έρθει στην μονή κάποιος αξιωματούχος να τους επισπευτεί και γι αυτό θα πρέπει να ετοιμαστούν αυτές και η μονή να τον υποδεχτούν .Η γερόντισσα αφού  ανακοίνωσε στης μοναχές τη άκουσε προετοίμασαν το μοναστήρι και βγήκαν στον δρόμο και περίμεναν την άφιξη του αξιωματούχου μην γνωρίζοντας όμως ούτε ποιός είναι ούτε τι είδους αξιωματούχος θα τους επισκεφτεί. Όταν όμως είδαν την πομπή και την εικόνα να έρχονται κατάλαβαν ότι το όνειρο ήταν  για τον Αρχιστράτηγο των Αγγέλων. Με ψαλμούς και με όλη την μεγαλοπρέπεια πήραν την εικόνα και την τοποθέτησαν στο καθολικό στα αριστερά του τέμπλου, σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν για την  τοποθέτησης των εικόνων μέσα στον ναό.

Το βράδυ όμως ακούστηκε ένας μεγάλος θόρυβος μέσα στον ναό και μπαίνοντας μέσα  οι μοναχές να δουν από πού προέρχεται και τη συμβαίνει αντίκρισαν την εικόνα του ταξιάρχη να βρίσκεται στα δεξιά της Ωραίας Πύλης στην θέση που μπαίνει η εικόνα της Παναγίας. Οι καλόγριες δεν τόλμησαν να αλλάξουν θέση στην εικόνα και μόνο όταν μετά από καιρό κάποιος Δεσπότης επισκέφτηκε την μονή και είδε αυτήν την παραβίαση του κανόνα και μη πιστεύοντας τις μοναχές, τις πρόσταξε  να τοποθετήσουν την εικόνα στην κανονική του θέση και να την δέσουν στον τοίχο ώστε να μην μπορεί να μετακινηθεί. Τότε μπήκε στον ναό ένας αγγελιοφόρος και παρέδωσε ένα μήνυμα στον δεσπότη, ο οποίος αμέσως ο Δέσποτας έπεσε στην εικόνα και άρχισε να κλαίει και να παρακαλάει τον Ταξιάρχη να τον συχωρέσει  που ήθελε να τον βγάλει από την θέση του και τώρα αυτός έχανε την δική του.

Έτσι η εικόνα πήγε πάλι στην θέση  της Παναγίας και από τότε δεν τόλμησε κανένας να την μετακομίσει μέχρι και σήμερα.🙏🏼📿🌹

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου