Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΧΙΩΤΑΚΗΣ: Ο ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ MΑΔΑΡΑΣ

Εξι μήνες συμπληρώνονται από την εκδημία του παπα-Γιώργη Χιωτάκη. Από το αρχείο του συνεργάτη των “Χ.Ν.”

Αντώνη Πλυμάκη αναδημοσιεύουμε κείμενό του που δημοσιεύθηκε πρώτο φορά στο περιοδικό του Ορειβατικού Χανίων τον Ιούνιο του 1993 και προσθέτει μια ακόμη εικόνα του αλησμόνητου παπα-Γιώργη.

«Τα Χανιά και ιδιαίτερα τα Σφακιά και η Εκκλησία Κρήτης πρέπει να ’ναι περήφανοι γιατί σε αυτό τον τόπο υπάρχει ένας παπάς σαν τον παπα-Γιώργη τον Σφακιανό. Τον λεβέντη και ακούραστο παπα-Γιώργη, που δεν χρειάστηκε ποτέ τα “γράμματα” πολλών “γραμματιζούμενων” για να μεταφέρει και να φυτέψει στις καρδιές των πιστών το μήνυμα της Χριστιανοσύνης και ειδικά της Ορθοδοξίας.

Παρά τον αγώνα του να αναθρέψει έντεκα παιδιά, καθημερινά, βρίσκει τον καιρό να βοηθήσει στα θέματα των πολυτέκνων όλης της Ελλάδας, να βοηθήσει δεινοπαθούντες, να γράψει, να μιλήσει, να συμπαρασταθεί για θέματα των Σφακίων και της Κρήτης.

Χρόνια τώρα τον ζούμε και καλοδεχόμαστε τα μηνύματά του κοντά μας στις Μαδάρες τις κακοτράχαλες που αλωνίζει πολλές φορές μέρα – νύχτα. Αναφέρουμε μόνο λίγα από τις πρόσφατες ιερουργίες του στη Μαδάρα και τα ριζά της.

Μετά τα εγκαίνια του καταφυγίου Σβουριχτής, στα δύο χιλιάδες μέτρα, έφυγε και πεζοπορώντας για τρεις ώρες, έφτασε στο Μιτάτο Παπασήφη όπου λειτούργησε. Την άλλη μέρα προσπάθησε να κατέβει στο φαράγγι της Σαμαριάς για να φτάσει στην Αγία Ρουμέλη, αλλά παραπλανήθηκε στα φοβερά γκρεμνά του Καλόκαμπου και είχε την τύχη να γλυτώσει και να γυρίσει στη Μαδάρα μετά από 12 ώρες πεζοπορία επίπονη.

Το περασμένο Πάσχα λειτούργησε και έκαμε Ανάσταση μέσα σ’ ένα μερόνυχτο στην Αγία Ρουμέλη, το Λουτρό, τον Άι Γιάννη».

πηγη


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: "ΕΔΩ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου