Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Παράταση χρόνου στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας

Στην από κοινού σύσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, της περί Αυτόν Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου και της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο,
για το γνωστό θέμα της εκλογής Σικάγου και του Καταλόγου προς αρχιερατεία, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» προκύπτουν τα εξής αποφασισθέντα:

Να επικαιροποιηθεί ο Κατάλογος με την αφαίρεση των ονομάτων ασθενών και συνταξιούχων όπως είχε τονίσει ο «Ε.Κ.» στην αρθρογραφία του. Να προστεθούν ονόματα αγάμων κληρικών τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στον υπάρχοντα κατάλογο. Ελέχθη από τη μεριά του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου πως απαιτείται και η συμβολή και εξέταση της Νομικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, η οποία θα κληθεί να συντάξει πόρισμα επ’ αυτού.

Τονίσθηκε, ωστόσο, το πόρισμα αυτό της Νομικής Επιτροπής να σταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να εξετασθεί και μελετηθεί από δύο Επιτροπές του, την Κανονική και επί των Επαρχιών του Θρόνου, και να υπάρξει τελική έγκρισή του.

Αναφορικά με την προσθήκη ονομάτων υποψηφίων οι οποίοι στο παρελθόν υπηρέτησαν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αλλά σήμερα είναι ήδη Μητροπολίτες εκτός Αμερικής όπως λόγου χάρη ο Τορόντο κ. Σωτήριος, ο Μεξικού κ. Αθηναγόρας, ο Σουηδίας κ. Κλεόπας και ο Δαρδανελίων κ. Νικήτας, όπως ζήτησε αρχικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος αντέταξε πείθοντας τον Πατριάρχη και τη Σύνοδο του Φαναρίου ότι απαιτείται απόφαση της Κληρικολαϊκής προς τούτο.

Σημειώνεται ότι η επόμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση θα πρέπει να συγκληθεί τον Ιούλιο του 2018, πλην όμως ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί μέχρι στιγμής αναφορικά για τον τόπο σύγκλησής της και της θεματολογίας της. Πιθανολογείται η Βοστώνη ως τόπος σύγκλησής της.

Τονίζεται ότι οι συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης 30 Αυγούστου. Αρχικά συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο Αμερικής παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου και στη συνέχεια η Επαρχιακή Σύνοδος με την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής απουσίασε ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος, ο οποίος υποβάλλεται σε μικρή επέμβαση στο πόδι όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» πρόσφατα, και ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, ο οποίος διαμήνυσε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι έχασε το διαβατήριό του. Επίσης απουσίασε ο Μητροπολίτης Ντένβερ κ. Ησαΐας ο οποίος έστειλε επιστολή στην οποία δηλώνει την υπακοή του «σε ό,τι λέγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Εμπειροι γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων παρατηρούσαν στον «Ε.Κ.» πως τα αποφασισθέντα αποτελούν απλώς έναν ελιγμό του Φαναρίου πίστωσης χρόνου προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, προκειμένου να διευκολύνει ο ίδιος το Οικουμενικό Πατριαρχείο με εθελούσια παραίτησή του, ενώ το πνεύμα που επικρατεί εν Φαναρίω εντάσσεται στην μετά-Δημήτριο εποχή. Είναι γνωστή η οικονομική ύφεση που έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, την οποία ακόμα και αξιωματούχοι της Αρχιεπισκοπής χαρακτηρίζουν ως πτώχευση.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



Το oliiorthodoxia.blogspot.gr  ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων – απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail oliiorthodoxia@gmail.com έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου