Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Πνευματικός διάλογος με τον Γέροντα Μιχαήλ τον Ερημίτη από τα Καρούλια του Αγίου Όρους

Ό π. Μιχαήλ, ό Ζηλωτής μοναχός πού ζει σε μια ερη­μιά ανάμεσα στα Κατουνάκια και τα Καρούλια, είναι ένας άνθρωπος εκπληκτικά ανόμοιος με τους άλλους τους καλογήρους.

Όχι τόσο επειδή τούτος εδώ ό καλόγερος με την καθαρότητα της καρδιάς, την απλότητα καί την α­γαθότητα πού τον διακρίνουν κατορθώνει να συγκινήσει κάθε διαβάτη πού θα ζητούσε να ξαποστάσει για λίγο στο φτωχικό του καλύβι, όσο γιατί ό π. Μιχαήλ, αν καί Ζηλωτής καί πραγματικός ασκητής, ωστόσο στα μεγάλα προβλήματα της ζωής δείχνει να έχει προσβάσεις καθό­λου ευκαταφρόνητες.

Ερώτηση: Ποιο είναι, γέροντα, το όνομα σας;

Απάντηση: Πάτερ Μιχαήλ, αμαρτωλός, ελεεινός, τα­λαίπωρος κι ακατάστατος.

Ερώτηση: Πόσα χρόνια έχεις εδώ;

Απάντηση: Δεν έχει σημασία αγαπητέ μου. Σημασία έχει το να ‘χει κανείς αυτό πού πρέπει, δηλαδή το αντίκρισμα Να εκτελεί με συνέπεια τα καθήκοντα του.

Ερώτηση: Καί ποια είναι αυτά;

Απάντηση: Νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, ουράνια χαρίσματα λαβών, όπως λέει καί το βιβλίο. Ποιος τηρεί αυτά με συνέπεια;

Ερώτηση: Δεν τα τηρείτε; Ας τα πάρουμε ένα, ένα. Νηστεία, έχετε. Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή δεν τρώ­τε…

Απάντηση: Ποιος στο ‘πε; Κι αν τρώω Τρίτη, Πέμπτη καί Σάββατο το διπλό, τότε που είναι ή νηστεία της Τε­τάρτης; Ένα πορτοκάλι ισοδυναμεί μ’ ένα αυγό.

Τι να το κάνω αν δεν τρώω αυγό καί τρώω δυο πορτοκάλια; Άλ­λα ας μη ξεχνάμε, νηστεία δεν είναι μόνο ή αποχή άπ’ τα φαγητά. Νηστεία σημαίνει κυρίως νέκρωση των παθών.

Ακινητοποίηση των αισθήσεων κι όχι αποχή από το κρέας, το τυρί καί το γάλα.

Ερώτηση: Είστε μόνος εδώ ή μένει μαζί σας καί άλ­λος;

Απάντηση: Μόνος. Ολομόναχος. Βέβαια, εννοείται, είμαι συντροφιά με το Θεό. Μόνος του δεν μπορεί να ζή­σει κανείς. Χωρίς το Θεό ή ζωή γίνεται κόλαση.

Ερώτηση: Καί με Τι συντηρείστε;

Απάντηση: Έχω εργόχειρο. Φτιάχνω μικρά πρεσαριστά σταυρουδάκια. Έχω πρέσα.

Ερώτηση: Βγαίνει μ’ αυτό τον τρόπο το μεροκάματο;

Απάντηση: Όχι απλώς βγαίνει, αλλά καί περισσεύει. Μακάρι να ‘ταν κι άλλος να φάει. Τα υλικά, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν. Εκείνο πού λείπει είναι ή αρετή. Δεν λέω λόγια καί υπερβολές, αλλά την αλήθεια.

Ερώτηση: Όμως μέσα στον κόσμο ύπερπλεονάζει ή αμαρτία. Το ξέρετε;

Απάντηση: Γιατί, στο Άγιο Όρος μήπως δε συμβαί­νει το ίδιο; Αν, όπως λέτε στον κόσμο ύπερπλεονάζει ή αμαρτία, τότε ύπερπλεονάζει κι ή χάρη. Ξέρετε μήπως να μου πείτε κι εμένα έστω ένα χώρο πού να ύπερπλεονάζει ή αρετή; Πέστε μου για να σας πω μπράβο.

Ερώτηση: Υπάρχουν εδώ στο Όρος άνθρωποι πού

διαθέτουν αρετή;

Απάντηση: Όλοι είναι καλοί καί άγιοι. Εγώ είμαι ο τελευταίος καλόγερος. Δέστε τους μοναχούς πού ζουν στην πρώτη γραμμή του πυρός, μέσα στα μοναστήρια, πού είναι αναγκασμένοι να κάνουν υπακοή. Είναι μικρό πράγμα αυτό; Όποιος έχει υπακοή έχει αγάπη, ταπείνω­ση, υπομονή.

Ερώτηση: Κι εμείς οί λαϊκοί; Που θα πρέπει να κά­νουμε υπακοή;

Απάντηση: Στην οικογένεια σας, Στη γυναίκα καί τα παιδιά σας. Ό άντρας λ.χ. μέσα στην οικογένεια θα πρέ­πει κι αυτός να κάνει υπακοή στη γυναίκα καί τα παιδιά του. Ό έγγαμος δε θα πρέπει ποτέ να επιβάλει μέσα στην οικογένεια του τη γνώμη του βάναυσα καί σκληρά, αλλά να υποτάσσεται κι αυτός στο όνομα της αγάπης. Ή υπα­κοή δεν είναι μόνο υποχρέωση των καλογήρων, αλλά κάθε χριστιανού. Σκεφθείτε έναν πνευματικό, έναν έξομολόγο πού θέλει πάντα να επιβάλει στον εξομολογούμενο τη γνώμη του εν ονόματι, δήθεν, της αρετής. Τι λέτε, εί­ναι αυτός σωστός πνευματικός; Νομίζω πώς καί ό εξομολόγος έχει το ίδιο καθήκον, να κάνει υπακοή στα πνευ­ματικά του παιδιά μόνο καί μόνο από ενδιαφέρον για διατήρηση της ενότητας μέσα Στην Εκκλησία κι από ε­πιθυμία ό άνθρωπος να δέχεται ελεύθερα κι όχι καταπιε­στικά τίς εντολές του Θεού.

Ερώτηση: Δηλαδή καί εμείς οι λαϊκοί πού δεν είμαστε καλόγεροι μπορεί να σωθούμε;

Απάντηση: Μα Τι λέτε; Οί κοσμικοί δε βρίσκονται σε κατώτερη μοίρα από τους μοναχούς καί νομίζω είναι α­μαρτία μεγάλη να κάνει κανείς

διαχωρισμούς μέσα στην Εκκλησία καί να κάθεται να ασχολείται με παιδαριώδη ζητήματα, όπως λ.χ. ποιος δρόμος είναι καλύτερος. Ό μοναχικός ή ό δρόμος των κοσμικών; Ξέρετε, όλοι οί δρόμοι καί οί λεωφόροι καί τα μονοπάτια καί τα καντούνια εξυπηρετούν το ίδιο ζωτικές ανάγκες μέσα στη ζωή. Όλοι οί δρόμοι οδηγούν στο Θεό. Όποιον καλέσει ό Θεός να γίνει καλόγερος βεβαίως θα γίνει. Αλίμονο όμως αν όλος ό κόσμος εγκαταλείψει τίς πόλεις καί τα χωριά του για να πάει στο μοναστήρι. Τότε θα έλθει μια μέρα πού θα εκλείψει από τη γη καί το γένος των μονα­χών.

Ερώτηση: Το μετάνιωσες πού ήλθες εδώ;

Απάντηση: Για όνομα του Θεού. Κάθε άλλο. Μη γέ­νοιτο. Μη γένοιτο. Άλλωστε, μήπως το καταλάβαμε πώς ήλθαμε εδώ καί μήπως καθόμαστε μόνοι μας;

Ερώτηση: Άλλα με ποιόν;

Απάντηση: Με το Θεό. Μόνος του εδώ δεν θα μπο­ρούσε κανείς να μείνει ούτε στιγμή.

Ερώτηση: Τον έχεις δει ποτέ το Θεό;

Απάντηση: Τι να σας πω τώρα. Αυτή ή ερώτηση, συγγνώμη, αλλά είναι λίγο…

Ερώτηση: Βλακεία; Πες το.

Απάντηση: Όχι βλακεία, αλλά μοιάζει μ’ εκείνο του Θωμά πού είπε ότι αν δεν δω με τα μάτια μου δεν πρόκειται να πιστέψω.

Ερώτηση: Ξέρετε όμως, Εγώ είμαι ολιγόπιστος.

Απάντηση: Εγώ είμαι χειρότερος.

Ερώτηση: Έχεις δει κάποιο θαύμα;

Απάντηση: Θαύματα κάθε μέρα βλέπουμε. Όμως, ξέ­ρεις, ό κακός ό άνθρωπος καί χίλια θαύματα να δει δεν πιστεύει. Ακόμα καί νεκρός να αναστηθεί, πάλι δε θα το πιστέψει.

Ερώτηση: Ποιο συγκεκριμένο θαύμα έχεις δει;

Απάντηση: Υπάρχει μεγαλύτερο θαύμα άπ’ αυτό εδώ; Εγώ ό ταπεινός κι ελεεινός να ζω μονάχος εδώ στην έρημο… Κάνε μου τη χάρη. Θέλω να το συλλάβεις. Υπάρχει άπ’ αυτό μεγαλύτερο θαύμα; Εγώ πιστεύω πώς οπωσδήποτε αυτό είναι θαύμα. Ή δέστε κάτι ακόμα. Το ότι τόσα νέα παιδιά σήμερα ξεκινούν καί από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, άπ’ όλη την οικουμένη, άλλος άπ’ την Αμερική, άλλος άπ’ την Ασία, άλλος άπ’ την Ευρώπη καί σήμερα βρίσκονται εδώ στο Άγιο Όρος, αυτό δεν είναι θαύμα;

Ερώτηση: Τώρα έχουν έλθει στο Άγιο Όρος και πολ­λοί μορφωμένοι. Αυτό δεν είναι σημαντικό;

Απάντηση: Τι να τα κάνεις τα γράμματα; Καλά είναι, όμως αρχή σοφίας, φόβος Κυρίου. Άμα δε έχεις μέσα σου το Θεό, δεν αξίζουν τα γράμματα.

Ερώτηση: Τελευταία δημοσιεύονται στον Τύπο μερι­κές πληροφορίες από τα σκάνδαλα κληρικών. Τι εντύπω­ση σας κάνει αυτό;

Απάντηση: Ό καθένας μας είναι πολύ εύκολο να πέ­σει καί να κατρακυλήσει. Ό κίνδυνος αυτός εκδηλώνεται για τον άνθρωπο καί στα βαθιά γηρατειά. Μόνο ή πλάκα του τάφου θα τον απομακρύνει. όμως είναι αστείο να λέμε πώς σήμερα το μεγαλύτερο σκάνδαλο μέσα στην Εκκλησία είναι οΐ ανθρώπινες πτώσεις. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο δεν είναι αυτό αλλά ή σιωπή της Εκκλησίας μπροστά στα προβλήματα των καιρών. Ή Εκκλησία, ε­νώ κατέχει την Αλήθεια, την κρατάει κρυμμένη καί δεν την φέρνει στο φως. Ή Ένοχη σιωπή της Εκκλησίας εί­ναι σήμερα το μεγαλύτερο σκάνδαλο .

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΑΘΩΣ . ΟΡΟΣ ΑΓΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ. ΤΑΣΟΣ ΜΙΧΑΛΑΣ 1981.





Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: "ΕΔΩ"

Σχετικά άρθρα

«… Δεν έχεις διαβάσει ότι η Παναγία το βράδυ γυρνά στο Άγιον όρος και βλέπει τι κάνουν οι μοναχοί;»

Γέροντας Σεραφείμ Δημόπουλος: Μη ρωτάς τι πείνα έρχεται! Πάνε αυτά που ήξεραν

Κανείς δεν ανήκει στην κόλαση.

Μεγαλόσχημη Αντωνία Kaveshnikova: «Θα έρθουν οι καιροί, που όλα θα δηλητηριαστούν. Αλλά εάν πορεύεστε με πίστη, θα ζήσετε..»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου