Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΡΗΝΩΔΟΥΣΑΣ

Μήτερ Θρηνωδούσα Θεοτόκε Παρθένε τον σον
Υιόν και Δεσπότην και Κύριον τον εν Σταυρώ
τας χείρας εκτείναντα και του Θανάτου το
κράτος συντρίψαντα. Αυτού συν Θερμώς σε
ικετεύομεν απαύστως πρεσβεύειν υπέρ των
ψυχών ημών.

Την πολύπαθη εικόνα της Παναγίας της Θρηνωδούσας συναντάμε για πρώτη φορά να κοσμεί σαλόνι οικογενείας Μουσουλμάνων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Φημολογείται ότι η εικόνα είναι Ρώσικη έργο του Λουκά του Ευαγγελιστή και τοποθετείται χρονολογικά τον 9ο αιώνα σύμφωνα με μαρτυρίες γερόντων Αγιορειτών.

Στο ίδιο σπίτι η γιαγιά της ενάρετης Νομικής Κυπραίου εργαζόταν σαν καθαρίστρια. Τα δύσκολα εκείνα χρόνια και μην έχοντας πόρους για να θρέψει τα παιδιά της προτιμά αντί για πληρωμή να της δώσει η οικογένεια την εικόνα της Παναγίας.

Έτσι και έγινε! Περιέρχεται λοιπόν στα χέρια της ενάρετης γυναίκας η Παναγία η Θρηνωδούσα και αναλαμβάνει να θρέψει η ίδια τα παιδιά της, μιας και κάθε Χριστιανός που μάθαινε τη παρουσία της στο σπίτι, πήγαινε να την προσκυνήσει και άφηνε στη χάρη της τρόφιμα και κάθε λογής δώρα.

Σ΄ένα από αυτά τα προσκυνήματα μια κοπέλα έχοντας εισακουστεί η ικεσία της από τη Παναγία κάνει δώρο το ασήμι που διακοσμεί το κεφάλι, τα χέρια και το στεφάνι του Χριστού που βρίσκεται μπροστά της.

Άλλη μια φορά κι ενώ άρπαξε φωτιά το καντήλι που άναβε μπροστά της η Αγία Εικόνα έμεινε εντελώς ανέπαφη. Επειδή ήταν δύσκολα εκείνα τα χρόνια να μεταφερθεί φυγαδεύτηκε ουσιαστικά τυλιγμένα σε σεντόνι νεογέννητου.

Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έχει πια τη δική της κορνίζα αλλά μια άλλη που αντικατέστησαν οι Χριστιανοί που την μετάφεραν.

Όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειας που από γενιά σε γενιά την κληρονόμησε φυλαγμένη σαν ανεκτίμητος θησαυρός και πηγή ίασης πολλών άλυτων προβλημάτων και παθών.
Επιθυμία όμως όλων ήταν να στεγαστεί σε δικό της ολοκληρωτικά χώρο, τον οποίο δυσκολευόταν να βρουν.

Ώσπου ένα βράδυ ήρθε σε όνειρο ξαφνικά το μέρος που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Πολλές συμπτώσεις, συγκυρίες που μόνο σε θεία παρέμβαση θα μπορούσαν να μεταφραστούν, βοήθησαν, και σε σύντομο χρονικό διάστημα με τη συμβολή απλών πιστών και φτωχών ανθρώπων αναγέρθηκε το εκκλησάκι της Παναγίας της Θρηνωδούσας.

Στις 26 Ιουνίου θεμελιώθηκε, στις 18 Αυγούστου παρουσία του Μητροπολίτη Παϊσίου έγιναν τα θυρανοίξια και στα εννιάμερα της Παναγίας 23 Αυγούστου 2011 γιορτάστηκε η Χάρη της πανηγυρικά .

Κάθε τούβλο, κάθε πετραδάκι από την πιο μικρή μέχρι τη τελευταία λεπτομέρεια, το χτίσιμο, το στόλισμα, η ομορφιά οφείλεται στους Χριστιανούς που με το υστέρημα τους βοήθησαν να βρει η Παναγία μας το σπίτι της.
Η χάρη της, η μητρική ανιδιοτελής αγάπη της, ας σκεπάζει όλους μας σαν μάνα που ξέρει να συγχωρεί και να πρεσβεύει στον Μονογενή της και για μας, τα άλλα παιδιά της.

Κλείνοντας , θέλουμε ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ όσους συνετέλεσαν ενεργά είτε με προσωπική εργασία, είτε με οικονομική ενίσχυση στην ανέγερση της Εκκλησίας

Ας έχουν όλοι την Ευλογία της Μεγαλόχαρης

http://panagia-kalymnos.blogspot.gr


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: "ΕΔΩ"