Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

1 Ιανουαρίου Άγιος Τηλέμαχος

Αναχωρητής και μάρτυς, η μνήμη του οποίου τιμάται από την Εκκλησία την 1η Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Τηλέμαχος και Τηλεμαχία.

Ο Τηλέμαχος έζησε στα τέλη του 4ου και τις αρχές του 5ου αιώνα στην Αίγυπτο. Ήταν οπαδός του αναθεματισμένου Ωριγένη και γι’ αυτό το λόγο εκδιώχθηκε από τη μοναστική κοινότητα της
ερήμου της Νιτρίας επί επισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου και αναγκάστηκε να μεταβεί στη Ρώμη.

Σύμφωνα με τον εκκλησιαστικό συγγραφέα Θεοδώρητο (393 - 457), την Πρωτοχρονιά του 404, προσπαθώντας να σταματήσει τις αιματηρές μονομαχίες σ’ ένα στάδιο της Ρώμης (πιθανώς το Κολοσσαίο), προκάλεσε την οργή των θεατών, οι οποίοι τον λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου. Ο αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ονώριος θορυβήθηκε και τρεις ημέρες αργότερα με διάταγμά του κατάργησε τις μονομαχίες στην επικράτειά του.




Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: "ΕΔΩ"

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Το oliiorthodoxia.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη (με σχετική σημείωση της πηγής), εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων – απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mailoliiorthodoxia@gmail.com έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, email, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.