Σελίδες

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

12 Ιανουαρίου Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλακτοτροφούσης

Η εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσης, πάντα σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις που βρίσκονται στη Μονή Χιλανδαρίου, βρισκόταν αρχικά στη Λαύρα του Όσιου Σάββα του Ηγιασμένου.

Πρίν πεθάνει ο Όσιος Σάββας (5 Δεκεμβρίου) είπε σ' αυτούς που ήταν γύρω από το κρεβάτι του, ότι κάποτε θα επισκεφθεί τη Λαύρα κάποιο βασιλοπαίδι, Σάββας ονομαζόμενος και αυτός. Να του δοθεί λοιπόν η εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης σαν ευλογία.
Γεγονός που έγινε τον 13ο αιώνα μ.Χ., όταν τη Λαύρα επισκέφθηκε ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος (14 Ιανουαρίου), κτήτορας της Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Αυτός μετέφερε την Αγία αυτή εικόνα στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στη μονή την οποία ο ίδιος ίδρυσε.

Σήμερα, η εικόνα, βρίσκεται σε εκκλησία των Καρυών του Αγίου Όρους, που υπόκειται στη Μονή Χιλανδαρίου, και είναι τοποθετημένη στο δεξιό μέρος του τέμπλου, όπου κανονικά θα έπρεπε να ήταν ο Κύριος, που βρίσκεται στο αριστερό μέρος του τέμπλου.

Απολυτίκιον (Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης)
Τήν θείαν σου Εικόνα ως της δόξης σου σκήνωμα, Γαλακτοτροφούσα Παρθένε, προσκυνούντες δοξάζομεν· εκ ταύτης γάρ πηγάζεις μυστικώς, το γάλα των αύλων δωρεών, και εκτρέφεις τάς καρδίας και τάς ψυχάς, των πίστει εκβοώντων σοι· δόξα τοίς μεγαλείοις σου Αγνή, δόξα τοίς θαυμασίοις σου, δόξα τη πρός ημάς σου αφάτω χρηστότητι.

Πηγή: saint.gr
Πηγή: https://synaxipalaiochoriou.blogspot.gr/





Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: "ΕΔΩ"

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Το oliiorthodoxia.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη (με σχετική σημείωση της πηγής), εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων – απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mailoliiorthodoxia@gmail.com έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, email, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.